“Tüketici de Gıda üreticisi de üç yıldır palm yağı
araştırma komisyonunun raporunu bekliyor.
TÜDEF : “ ÜÇ YIL GEÇTİ, ÜÇ BAKAN DEĞİŞTİ . KANSERE YOL
AÇTIĞI SÖYLENEN PALM YAĞI RAPORU HALEN AÇIKLANMADI"
TÜDEF : “ PALM YAĞI KONUSUNDA BİR TEHLİKE KALMAMASINA
RAĞMEN, TÜKETİCİDE OLUŞAN KORKU GİDERİLEMEDİ. TÜKETİCİ
PALM YAĞI KULLANILAN ÜRÜNLERİ SATIN ALMAKTAN KAÇINIYOR”
Tüketici Dernekleri Federasyonu TÜDEF Genel Başkan
Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı,
tüketicilerin halen palm yağının kansere yol açtığı
konusunda endişelerinin olduğunu belirterek, “20 Ocak
2017 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde
kurulacağı açıklanan Palm Yağı Araştırma Komisyonu, Palm
Yağının kansere yol açıp açmadığı konusunda bilimsel bir
çalışma yürütüp kamuoyunu aydınlatacaktı, ancak aradan
üç yıl geçmesine rağmen bu kurulun raporu kamuoyu ile
paylaşılmadı. Tüketicilerde halen palm yağının sağlıklı
olup olmadığı kansere yol açıp açmadığı konusunda
endişeler var, yapılan eğitimlerde halen bize palm yağı
ile üretilen ürünlerin güvenli olup olmadığını
soruyorlar. Raporun sonuçlarının kamuoyu ile
paylaşmasını bekliyoruz." dedi.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) 2016 yılı
ortalarında yayınlanan, palm yağının ısıtıldığında diğer
bitkisel yağlara göre daha fazla kanserojen olduğuna
ilişkin iddiaları içeren raporu, hem yazılı ve görsel
basında hem de sosyal medyada tartışmalara neden oldu.
Ardından EFSA, palm yağı ve diğer bitkisel yağlardan
kaynaklanan sağlık risklerini tekrar değerlendireceğini
duyurdu. EFSA raporunu yeniden düzenleyerek ısıtılma
sırasında ortaya çıkan, 3-monochloropropane diol’ün
insan için kiloda olan güvenli dozunu 0.8 mg/kilodan, 2
mg/kg oranına çıkardı. Yani ortada sağlık açısından
eskiden iddia edildiği gibi erkeklerde kısırlık ve
böbrek yetmezliği ile ilgili iddialar artık ortadan
kalktı. Türkiye'de de gündeme oturan konu hakkında eski
adı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,
20 Ocak 2017 tarihinde basına verdiği demeçte,
Türkiye'de palm yağı kullanılan ürünler konusunda
bilimsel bir çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını
açıklamış, çalışmanın sonuçlarının kamuoyu ile
paylaşılacağı ve gerekli idari tedbirlerin alınacağını
ifade etmişti. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Faruk Çelik
basına verdiği demeçte şöyle konuşmuştu.
" Bu konuyla ilgili bilimsel bir komisyonun kuruldu
Çok da uzamayacak kısa süre içerisinde gerekli
çalışmaları kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Ama ilk
etapta 'Bu boyutlarıyla bir tehlike arz etmediği, belli
bir santigrat derecede, 240 derecede ancak bu ve benzer
mahsurların çıkabileceğini, oysa üretilen tüm mamullerde
böyle bir ısının söz konusu olmadığı' şeklinde bir ön
değerlendirmeleri var. Ama biz insan sağılığını
ilgilendiren böyle önemli bir konuda yüzeysel bir
değerlendirmeden ziyade bilim komisyonunun çalışmasını
hızlı bir şekilde tamamlamasını bekliyoruz. Oradan en
doğru açıklamayı da kamuoyuyla paylaşmış olacağız."
TÜKETİCİ DE GIDA ÜRETİCİSİ DE SIKINTILI
Tüketici Dernekleri Federasyonu TÜDEF Genel Başkan
Vekili Sinan Vargı, TÜDEF olarak tüketicinin evrensel
bilgilenme, sağlık ve güvenlik hakları doğrultusunda üç
yıl önce araştırma komisyonu kurulmasını
desteklediklerini ancak Tarım ve Orman Bakanlığı
bünyesinde kurulan Palm Yağı Araştırma Komisyonu'nun
aradan tam üç yıl geçmesine rağmen araştırma sonuçlarını
kamuoyu ile paylaşmadığını belirtti. Sinan Vargı,
tüketicilerde halen palm yağı konusunda endişeler
bulunduğunu ifade ederek, “Avrupa Gıda Güvenliği
Otoritesi'nin (EFSA) palm yağı ile ilgili kullanım
limitlerini Dünya Sağlık Örgütü Gıda Katkı Maddeleri
Komitesi seviyesine çıkardı. Bir bakıma limitleri 2.5
misli arttırdığını açıkladı. Ancak tüketiciye yıllardır
bu açıklanmadığı için hem tüketicilerimiz yaptığımız
eğitimlerde palm yağı kullanılan ürünlerin sağlığa
zararlı olup olmadığını soruyorlar. Palm yağı üç yıldır
tüketicinin ve üreticinin sıkıntısı olmaya devam ediyor.
Bu yüzden yeni EFSA limitleri doğrultusunda Tarım ve
Orman Bakanlığının kamuoyunu aydınlatması gerekiyor.
TÜDEF olarak birkaç kez ilgili bakanlığa başvurup, bu
konuda araştırma komisyonu raporunun kamuoyu ile
paylaşılmasını ve tüketicide oluşan bu korkunun
giderilmesini istedik. Raporun sonuçlarının bir an önce
kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz” şeklinde
konuştu.
"SORUN SADECE PALM YAĞI İLE SINIRLI DEĞİL"
Vargı, sorunun aslında sadece palm yağı ile sınırlı
olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bitkisel
yağların birçoğu 180 derecenin üzerinde ısıtıldığında
veya defalarca kullanıldığında bu yağın sağlığa zararlı
olan maddelere dönüştüğünü biliyoruz. O yüzden yüksek
ısıda kızartmanın kısa sürede yapılması, kızartma
yapılan havanın solunmaması, mutfağın çok iyi
havalandırılması ve yağın sık sık yenilenmesi gerekiyor.
Bu açıdan sabahtan akşama kadar aynı yağı kullanarak
patates kızartması yapan lokanta ve hamburgerciler, hem
işçi sağlığı hem de toplum sağlığı açısından sık sık
denetlenmelidir." Vargı, ürün etiketlerinin üzerindeki
"bitkisel yağ" ibaresinin tüketicilere bilgi
vermekten uzak olduğunu belirterek, etiketlere, üründe
hangi yağ kullanılıyorsa onun adının yazılması
gerektiğini vurguladı.
BİTKİSEL YAĞLARDA TİCARİ SAVAŞ
EFSA'nın raporunun ardından Uzakdoğu kökenli palm yağını
piyasadan çıkarma ve onun yerine Kanada menşeli kanola
yağını satmak amacıyla Batı ülkeleri ile Uzakdoğu
arasında perde arkasında bir ticari savaşın sürdüğünün
görüldüğünü dile getiren Vargı, "Bazı firmalarca,
tüketicileri buna alet etmek için zaman zaman bilimsel
olmayan açıklamalar yapılıyor. Dolayısıyla gıda
endüstrisinde, evlerimizde hangi yağın hangi şartlarda
kullanımı uygun ise bakanlık bünyesinde kurulan
araştırma komisyonundan tüketicilere net tavsiyelerde
bulunulmasını bekliyorduk, ancak aradan üç yıl geçti,
konunun üzeri adeta kapatıldı. Bu nedenle palm yağının
kanserojen olduğu iddiaları tüketicileri oldukça
tedirgin ediyor" şeklinde konuştu.
BASIN AÇIKLAMAMIZIN
İNTERNETTEKİ YANSIMALARI
https://odatv.com/o-rapor-neden-aciklanmadi--24012050.html
|