TÜDEF: “Türkiye’de açlık yaygınlaşırken gıda
güvenliği kayboluyor.”
TÜKETİCİ GIDALARDAKİ AŞIRI ŞEKER VE TUZDAN ŞİKAYETÇİ.
Her yıl 16 Ekim tarihinde kutlanan Dünya Gıda
Gününün bu yıl ki teması “AÇLIĞA SON” olarak
belirlendi. Kısa adı TÜDEF olan Tüketici Dernekleri
Federasyonu Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı
açıklamada, “Ülkemizde nüfusun yüzde 20 den fazlası
açlık sınırının altında yaşarken, yüzde 60’ı da
yoksulluk sınırında yaşıyor. Başta enerji olmak üzere,
gıda maddelerine gelen ard arda zamlar nedeniyle
Türkiye’de açlık ve yoksulluk artıyor. Ülkemizde
gıdalarda hile yapan firmaların 19 ay sonra kamuoyuna
açıklanmasından sonra gıda güvenliğinin kalmadığını da
söylemek mümkün. Tüketicinin can güvenliğini tehlikeye
sokan firmalar birkaç bin lira para cezasını ödeyerek
hile yapmaya devam ediyorlar.” dedi.
TÜDEF : “ GIDALARDAKİ ŞEKER VE TUZ ORANLARININ
AZALTILMASINI İSTİYORUZ”
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), “Özellikle
çocuklarımız ve gençlerimiz dengesiz besleniyor. Milli
Gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle sağlıklı
gıdayı satın alamayan insanımız abur cubur gıdaya
yöneliyor. Bir yandan çocuklarda ve gençlerde aşırı
kiloluluk oranı artarken, bir yandan da açlık artıyor.
Tüketiciler derneklerimize gelerek, özellikle şekerli
meşrubat, soğuk çay, şekerli süt gibi ürünlerde
kullanılan aşırı şekerden şikayetçi oluyorlar.
Ülkemizde, özellikle çocuklara yönelik meşrubat,
şekerleme, cips gibi ürünlerde aşırı şeker, aşırı tuz ve
aşırı yağ kullanıldığını görüyoruz. Bir kutu 330 ml
meşrubatta tam 38 gram şeker var. Bu ise yaklaşık 20
kesme şekere denk geliyor. Aşırı tuzlu ürünlerin içine
tat arttırıcı Çin tuzu - monosodyumglutamat ekleyip
lezzetli hale getiriliyor. Çin tuzu artık sokakta et
tavuk satan satıcılar tarafından da lezzet arttırıcı
olarak kullanılıyor. Çocuk bir kutu meşrubat içtiğinde
bir cips yediğinde günlük tuz, yağ ve şeker ihtiyacının
çok üzerinde enerji alıyor. Ülkemizde çocuk obezitesi ve
çocuk hastalıkları süratle artıyor.”
TÜDEF : “ ULUSUN GELECEĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA
POLİTİKALARINA BAĞLI”
TÜDEF,“ Küresel ısınma artık bir dünya gerçeği, buna
göre tarımsal ürün ekimimizi yeniden gözden geçirmemiz,
buğday ve arpa yerine artık sıcağa ve kuraklığa
dayanıklı türlerin ekim araştırmalarını şimdiden
yapmamız lazım. Seralara dayalı bir sebze politikasının
iklim değişikliği sürekli yağmurlar ve hortumlar
nedeniyle gelecek yıllarda verimliliğinin düşeceğini
sanıyoruz. Bunun içinde tedbirler alınmalıdır. Gıda
güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konusu gün
geçtikçe Türkiye’de de önemini artırıyor. Uzmanlar her
öğünde sofralarda dört ana besin grubundan süt,
et-yumurta, ekmek-tahıl, sebze-meyve bulunmasına özen
gösterilmesi gerektiğine işaret ediliyor. Yeterli ve
dengeli beslenebilmek için gereken para miktarı ne yazık
ki halkımızın yüzde 80’ninde yok. Televizyonlarda
yapılan kadın-yemek programlarında asgari ücretlinin
yoksulluk ve açlık sınırında yaşayanların nasıl
beslenebileceği konusunda tavsiyeler verilmesini
istiyoruz ” dedi.
“TARIMDA MERKEZİ PLANLAMAYA GEÇİLMELİ”
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), “arz talep
dengesine göre tarımsal planlama yapıldığı zaman bir yıl
soğan 10 liraya kadar çıkıyor, bir yılda satılmadan
tarlada kalabiliyor. Patates ve diğer ürünlerde de
benzer durumlar söz konusu. Fiyatı pahalı olduğu zaman
dışarıdan ithal ederiz mantığı beceriksiz bir tarım
politikasının sonucudur. Türkiye’de meyve ve sebze’de ve
tüm tarımsal üretimde artık bir merkezi planlamaya
gidilmesinin şart olduğuna inanıyoruz. ”dedi.
BASIN AÇIKLAMAMIZIN
İNTERNETTEKİ YANSIMALARI
http://www.ankahaber.com.tr/turkiye/tudef-turkiyede-aclik-yayginlasirken-gida-guvenligi-kayboluyor-h54792.html
https://www.ucnoktacom.com/tudef-firmalar-birkac-bin-lira-para-cezasini-odeyerek-hile-yapmaya-devam-ediyorlar/5276/
|